top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תdrshirleyhershko

"ברגע האמת, הבורקס שנמצא מולי ינצח": כשהפרעת הקשב מנהלת את הצלחת

פורסם ב"הארץ" ב18.12.24. מבחירות מזון אימפולסיביות וצריכה מוגזמת של ג'אנק פוד ועד אכילה רגשית. איך הפרעת הקשב משפיעה על הרגלי תזונה לקויים, ואילו אסטרטגיות יכולות לעזור כדי לאזן את התפריט הלא-בריא?







"אני יודעת שפיצה ובורקס הם לא הבחירה הבריאה ביותר, אבל כשאני רעבה, זה מה שאני אוכלת", משתפת ליאת (שם בדוי, כמו כל השמות בכתבה), בת 38. "זה לא עוזר לי שהדיאטנית נותנת לי תפריט מדוגם עם מה לאכול בכל יום. ברגע האמת מה שנמצא מולי ינצח, ולרוב זה יהיה האוכל הפחות בריא".




יוני, בן 42, אב לשלושה ילדים עם הפרעות קשב, מתוסכל מהרגלי האכילה של ילדיו אבל לא מצליח לעשות את השינוי: "אנחנו מנסים להגיש פירות בשעה ארבע כנשנוש, אבל בסוף היום הילדים מעדיפים חטיפים, והרבה מהם!".


לדבריו, גם בארוחת הערב המצב דומה. "למרות המאמצים שלנו להציע מזון בריא ולהכין סלט, הפיתוי של להזמין משהו מוולט או לחמם את הפסטה שנשארה במקרר גובר, במיוחד כשאנחנו עסוקים והזמן דוחק".


גם שני, בת 48, מתארת סיטואציה דומה, של הרגלי אכילה לקויים אצל הבן שלה: "רון יכול לעבור יום שלם בלי לאכול כמעט כלום, ואז פתאום, בערב, הוא מתנפל על המקרר ואוכל כמויות גדולות, ממש כל מה שהוא רואה שם. אני דואגת לבריאות שלו, אבל מתקשה לשלוט בהרגלי האכילה שלו".


מחקרים מראים כי כבר בגיל הגן, "ילדי הקשב" אוכלים בריא פחות. כך, למשל, נמצא כי הם בוחרים במאכלים מעובדים יותר ונוטים להעדיף חטיפים. הבעיה החמורה יותר היא שדפוסי האכילה הלקויים האלה רק מחריפים עם השנים


חטיף כמנה עיקרית

אנשים הסובלים מהפרעת קשב עשויים להתמודד עם אתגרים כמו אכילה לא מסודרת, נטייה לאכילה רגשית ובחירות מזון אימפולסיביות. בנוסף, הקשיים בניהול זמן והתארגנות, המאפיינים את ההפרעה, עלולים להוביל לדילוג על ארוחות או לאכילה בשעות לא סדירות.


מחקרים מראים כי כבר בגיל הגן, "ילדי הקשב" אוכלים בריא פחות. כך למשל, נמצא כי הם בוחרים במאכלים מעובדים יותר ונוטים להעדיף חטיפים. הבעיה החמורה יותר היא שדפוסי האכילה הלקויים האלה רק מחריפים עם השנים.


דפוסי אכילה אלו גם גורמים לסיכון גבוה יותר להשמנה. מחקר מטה אנליזה מצא קשר מובהק בין השמנה והפרעת קשב. הגורמים שנמצאו במחקר הם גנטיקה, קשיים בתפקודים הניהוליים, מתח ולחץ, קשיים בשינה, פעילות גופנית מופחתת ודפוסי אכילה לקויים.


הבנת ההשפעות של הפרעת הקשב על התזונה והרגלי האכילה קריטית. מחקר מטה-אנליזה מצא כי עשרה מיליון אנשים מתים בעולם מסיבות הקשורות לתזונה לקויה. המחקר נערך בוושינגטון ואסף נתונים מ-195 מדינות במשך 27 שנה.


החוקרים עקבו אחר מקרי תמותה מוקדמת ומוגבלות כתוצאה מ-350 מחלות ופציעות ברחבי העולם. תוצאות המחקר הצביעו על כך כי אחד מכל חמישה בני אדם מת כתוצאה מתזונה לקויה, יותר מאשר מעישון או מבעיות לחץ דם.


במחקר שנערך בקרב סטודנטים, נמצא כי אלו עם הפרעת קשב בחרו בתדירות גבוהה יותר במזונות עתירי סוכר ושומן ופחות במזונות מזינים. מחקר נוסף מצא כי רק 30% מהמזונות שבחרו היו בריאים

הרגלים קלוקלים, ערכים דלים

הקשר שבין תזונה להפרעת קשב הוא נושא מורכב. מחקרים מראים כי אנשי הקשב נוטים לצרוך מזון פחות בריא, למרות שהם מודעים להמלצות התזונתיות הנכונות. הסיבות לכך מגוונות, וכוללות גורמים סביבתיים, התנהגותיים ורגשיים.


גם הקשר ההפוך קיים. מחקר מצא כי חוסר בפירות וירקות מגביר תסמיני הפרעת קשב. אלו שאכלו פחות פירות וירקות סבלו מתסמיני הפרעת קשב חריפים יותר. חשוב לציין כי תזונה לקויה לא גורמת להפרעה, משום שהיא מולדת, אבל היא יכולה להחריף את התסמינים.


כדי להימנע מהרגלי תזונה לקויה, חשוב אם כן להבין מהם דפוסי האכילה של מבוגרים וילדים עם הפרעת קשב, משום שהמודעות היא המפתח לשינוי. איך אוכלים עם הפרעת קשב?


🍽️ צורכים פחות מזון בריא

מחקר שערכתי בתחום, מצביע על כך שאנשים עם הפרעת קשב נוטים לצרוך יותר מזונות לא בריאים, כגון חטיפים, ממתקים ומזון מהיר, ופחות ירקות ופירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.


במחקר זה, שנערך בקרב סטודנטים, נמצא כי אלו עם הפרעת קשב בחרו בתדירות גבוהה יותר במזונות עתירי סוכר ושומן ופחות במזונות מזינים. הממצאים הללו הופיעו גם בשאלונים בהם דיווחו אנשי הקשב מה הם אוכלים בכל יום.

גם במחקר נוסף שנערך בקפיטריה מצא כי הם בוחרים במזונות פחות בריאים. למעשה, רק 30% מהמזונות שבחרו היו בריאים. לעומת זאת, אצל הנבדקים ללא הפרעת קשב נמצא כי 70% מהבחירות התזונתיות היו בריאות.


🍽️ "נופלים" יותר לאכילה רגשית

אנשים עם הפרעת קשב נוטים לאכילה רגשית, כלומר אכילה בתגובה למצבים רגשיים כמו מתח, שיעמום או עצב, מה שעלול להוביל להשמנת יתר. מחקר חדש מצא כי הפרעת קשב מהווה גורם סיכון להתפתחות דפוסי אכילה רגשיים, המובילים לצריכת יתר של מזון, במיוחד של מזונות עתירי קלוריות ודלים בערכים תזונתיים.


🍽️ נכנעים לבחירות מזון אימפולסיביות

הנטייה לאימפולסיביות בקרב אנשי הקשב מובילה לבחירות מזון מהירות ולא מתוכננות, ולהעדפת מזון מהיר ומעובד על פני אפשרויות בריאות יותר. במחקר בנושא נמצא כי אנשים עם הפרעת קשב נוטים לבחור במזונות זמינים ומהירים, גם אם הם פחות בריאים, בשל הקושי בתכנון מראש ובשל הקושי לדחות סיפוקים מיידיים.


🍽️ מודעים אך לא ממש מיישמים

רבים מהאנשים עם הפרעת קשב מודעים היטב להמלצות התזונתיות הנכונות, אך למרות זאת מתקשים ליישמן. מחקר בדק עד כמה אנשי הקשב מודעים לבריאותם של מזונות שונים. המחקר פותח בשאלון המורכב מ-32 מזונות, חציים בריאים וחציים לא בריאים. לגבי כל אחד מהם התבקשו הנבדקים לדרג עד כמה הם בריאים או לא. 150 נבדקים (36 מהם סובלים מהפרעת קשב) מילאו את השאלון.


ממצאי הניסוי הדגימו כי על אף שבעלי הפרעת קשב דיווחו על הרגלי אכילה בריאים פחות (בחירות מזון פחות בריאות ביומיום), לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בנוגע למודעות, כלומר מה בריא ומה לא בריא לאכול. כלומר, אנשי הקשב אוכלים בצורה פחות בריאה, למרות שהם מודעים למה בריא ומה לא. זה לא עניין של מודעות אלא של התנהגות.


מיקום כריכים בריאים במדף בגובה העיניים ושלט המעודד על בחירתם גרם לפי שניים יותר בחירות תזונתיות בריאות. לפני ה"מניפולציה" הזו, אנשי הקשב בחרו רק 30% מאכלים בריאים בקפיטריה, ואילו לאחריה 60% מהבחירות שלהם היו בריאות

🍽️ אוכלים עם העיניים

מדוע, אם כן, אנשי הקשב אוכלים פחות בריא? הסיבה לכך היא שהם "אוכלים עם העיניים", כלומר מה שהם רואים, ונראה להם טוב. מחקר נוסף מצא כי שינוי הסביבה, כמו הצבת האוכל הבריא במקום בולט, יכול לסייע לאנשי הקשב לבצע בחירות תזונתיות בריאות יותר, למרות הנטייה לאימפולסיביות.


במחקר זה, מיקום כריכים בריאים במדף בגובה העיניים ושלט המעודד על בחירתם גרם לפי שניים יותר בחירות תזונתיות בריאות. לפני ה"מניפולציה" הזו, אנשי הקשב בחרו רק 30% מאכלים בריאים בקפיטריה, ואילו לאחריה 60% מהבחירות שלהם היו בריאות.


על כן, הבנת הקשר בין הפרעת קשב לתזונה הכרחית לפיתוח אסטרטגיות התערבות מותאמות, במטרה לשפר את הרגלי התזונה ואיכות החיים של אנשי הקשב. כך לדוגמה, המחקר מראה כי הדרכת הורים משפרת את הרגלי האכילה של ילדי הקשב.


מתן כלים ואסטרטגיות לאוכלוסיית הקשב בכל גיל יכולה לגרום לילדי ואנשי הקשב להיות בריאים יותר, כשהדגש אינו על הגברת המודעות, אלא על שינוי הסביבה, כלומר פיתוח יכולות תכנון וארגון והנגשת האוכל הבריא.


108 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


001-whatsapp.png
bottom of page