top of page
חיפוש

"איפה שמתי את המפתחות": חמישה קשיי קשב שמחריפים בגיל השלישי

פורסם ב"הארץ" ב 28.11.24. מבעיות זיכרון, דרך קושי בהתארגנות ועד קושי בניהול רגשי. מדוע הפרעת הקשב מחריפה עם הגיל, ומה אפשר לעשות כדי לשפר את תפקודי היומיום הלקויים?



"אני בן 67, והחיים עם הפרעת הקשב לא הפכו לקלים עם השנים, דווקא להפך. אני מרגיש כל הזמן כאילו אני מנסה לשחות נגד הזרם", מתאר אמיר (כל השמות בכתבה בדויים) בקבוצת הפייסבוק "אנשי הקשב" את חייו כמבוגר שסובל מהפרעת קשב. "יש לי הרבה רעיונות ודברים שאני רוצה לעשות, במיוחד עכשיו כשיש לי יותר זמן בפנסיה, אבל אני לא מצליח להוציא שום דבר לפועל".



גם יוני, פנסיונר בן 65, משתף בקבוצה: "אני שוכח דברים בסיסיים, כמו איפה שמתי את המפתחות או מה אמרו לי לפני כמה דקות. וגם את הדברים החשובים, כמו לקבוע תור לרופא ואז לשכוח ללכת".


רחל, בת 62, חווה את הקושי העיקר בהפרעת הקשב בקריאה: "אני מתחילה לקרוא ספר או עיתון, אבל אחרי כמה עמודים המחשבות שלי מתפזרות. אני לא מצליחה להתרכז, ולפעמים חוזרת על אותה פסקה שוב ושוב".


רינה, בת 66, משתפת בקושי הכי גדול אצל אנשי הקשב: ניהול הזמן. "אני מתחילה משימות ומאבדת את הקשר ביניהן, מקפצת בין פעולות בלי לסיים שום דבר. גם שמירה על סדר יום קבוע קשה לי. אני שוכחת לפעמים פגישות או משימות, מה שמוביל לאי-סדר וחוסר יציבות".


נאוה, בת 61, משתפת בקבוצה בקושי פחות מוכר של הפרעת הקשב - ניהול רגשי. "הרגשות שלי משתנים בצורה חדה – לפעמים אני מגיבה יתר על המידה לסיטואציות קטנות, וברגעי לחץ אני מוצאת את עצמי נשאבת לתוך הבעיות שלי ולא מצליחה לנהל אותן בדרך בריאה".


כולם, כאמור, בגיל פרישה - מה שעשוי להישמע הגיוני בהקשר של קשיי זיכרון, סידור הבית, קריאה או פעולות הקשורות בתפקוד יומיומי שמתעצמות עם הגיל. אלא שכאן לא מדובר רק בקשיים הנובעים מהגיל, אלא גם מקיומן של בעיות קשב.


הפרעת קשב נתפשת לרוב כהפרעה של ילדים ונוער, אבל דווקא עם הזקנה, הקשיים שנובעים ממנה בולטים עוד יותר; אותם קשיים שפקדו את מי שהתמודדו עם הפרעת קשב בילדות, כמו קשיי זיכרון, חוסר יכולת להתארגן או להתרכז. יתרה מכך, עבור מי שסבלו מהפרעת קשב אך לא אובחנו בגיל צעיר, ההתמודדות עם השפעות ההפרעה אף יחריפו.


חיים עם הפרעת קשב בגיל מבוגר מתאפיינים באתגר תמידי בתפקודי היומיום, מה שכמובן משפיע על המצב הנפשי. כל אלה יוצר תחושת החמצה ומאבק. אבחון וטיפול מתאים יכולים לעזור ולהקל על מי שסובלים מכך. אילו קשיים מאפיינים את הפרעת הקשב בגיל השלישי, ומה יכול לעזור להתמודד עם כל אחד מהם באופן פרטני?


מחקר שפורסם החודש מראה כי ישנם הבדלים מוחיים במבוגרים שלוקים בהפרעת קשב באזורים האחראיים על זיכרון העבודה. אצל אנשים עם הפרעת קשב נמצאה פעילות מוחית נמוכה יותר באזורים שאחראים על זיכרון זה

# זוכרים פחות, מתאמצים יותר


הפרעת קשב פוגעת בזיכרון בעיקר על ידי השפעה על זיכרון העבודה והזיכרון לטווח ארוך. אנשים הם הפרעת קשב מתקשים לשמור מידע ולעבד אותו בזמן אמת, מה שמקשה עליהם לזכור הוראות שניתנו לאחרונה או לתכנן את סדר הפעולות הבא. חוסר הריכוז יכול גם להקשות על עיבוד המידע בצורה שתאפשר לו להישאר בזיכרון לטווח ארוך.


מחקר שפורסם החודש מראה כי ישנם הבדלים מוחיים במבוגרים שלוקים בהפרעת קשב באזורים האחראיים על זיכרון העבודה. במחקר נתנו לשתי קבוצות (האחת של אנשים עם הפרעת קשב והשנייה ללא) לבצע מטלות שדורשות זיכרון עבודה.


אצל אנשים עם הפרעת קשב נמצאה פעילות מוחית נמוכה יותר באזורים שאחראים על זיכרון מהסוג הזה. בנוסף נמצא כי אימון מוחי של תפקודי הזיכרון לא סייע לאנשי הקשב. כלומר, הם מתקשים מאוד בשיפור הזיכרון, וכדי להתגבר על כך, נדרשים לאמץ אסטרטגיות אחרות, כמו ניהול רשימות או יומן.


שאלת ה"איפה שמתי את המשקפיים, את הטלפון או את הארנק" היא שאלה שכיחה באנשים עם הפרעת קשב, ואצל בני הגיל השלישי - היא חוזרת פעמים רבות יותר ובהקשרים מגוונים יותר

# בלגן בראש, בלגן בבית


הפרעת קשב מקשה על ההתארגנות בחיי היומיום, ובמיוחד בתחום הסדר והארגון. אנשים עם הפרעת קשב מתקשים לשמור על סדר בחפצים, בניירת ובמשימות, מה שעלול להוביל לסביבה מבולגנת ולשכחה של פריטים חשובים. בנוסף, הם מתקשים לארגן משימות ולתכנן את התהליך הנכון לביצוען, מה שמוביל להשלמת משימות באופן לא גמור או לא מאורגן. על אחת כמה וכמה, כשמדובר בגיל השלישי, שמאופיין בקשיים מסוג זה עקב ירידה בזיכרון ובתפקודי היומיום.


שאלון ASRS שבדק תפקודים ניהוליים של מבוגרים עם הפרעת קשב, מצביע על כך שאחד מתסמיני הפרעת הקשב הוא חוסר סדר וארגון, וכי אנשי הקשב חסרים תפקודים ניהוליים האחראיים על פונקציות אלה. זהו גם אחד מתסמיני הקשב הקשים ביותר לשיפור.


מחקרים נוספים מראים כי הלקות בתפקודים הניהוליים גורמת לקושי לראות את הבלגן, לסדרו ולשמור על סדר לאורך זמן. שאלת ה"איפה שמתי את המשקפיים, את הטלפון או את הארנק" היא שאלה שכיחה באנשים עם הפרעת קשב, ואצל בני הגיל השלישי - היא חוזרת פעמים רבות יותר ובהקשרים מגוונים יותר.


השאת עצות פופולריות כמו "תזכור לשים במקום" או "תנסי להיזכר איפה שמת את זה", עלולה להשיג דווקא את התוצאה ההפוכה, כיוון שהן לא באמת מסייעות בארגון - שנובע מהלקות - אלא דווקא מעצימות את התסכול.


מחקרים מראים על קושי בקריאה, שלא רק שאינו מסתיים בילדות, אלא ממשיך לבגרות ואף מחריף, ובגיל הבוגר, כשהמסכים המסיחים מעמיסים על בעיות המיקוד, קשה עוד יותר להתרכז בקריאה

# קוראים, סיפור שכחה


הפרעת קשב יכולה להקשות על קריאה באופן משמעותי, כיוון שקריאה דורשת קשב באופן מיוחד. אנשם עם הפרעת קשב מתקשים לעקוב אחרי טקסט, להתמקד במילים ולהבין את המשמעות שלהן, מה שמוביל לחוויית קריאה לא נעימה, ולעתים לשגיאות בקריאה.


בנוסף, קושי בתכנון סדר הפעולות בעת הקריאה יכול להוביל לדילוגים על מילים או על פסקאות, מה שמחמיר את הקושי בהבנת הנקרא. לכן, באופן אבסורדי, דווקא אנשים עם הפרעת קשב נוטים לרכוש המון ספרים, משתוקקים לקרוא אותם, מניחים אותם על השידה ליד המיטה, ושם גם לרוב הם נשארים.


מחקרים מראים על קושי בקריאה, שלא רק שאינו מסתיים בילדות, אלא ממשיך לבגרות ואף מחריף. בגיל הבוגר, כשהמסכים המסיחים מעמיסים על בעיות המיקוד, קשה עוד יותר להתרכז בקריאה. במקרה הזה, טיפול תרופתי יכול לעזור, משום שהוא מאפשר לשמור על ריכוז לאורך זמן ומפחית הסחות דעת.


# לכל זמן, ועת לכל קשב


הקושי המשמעותי ביותר של אנשי הקשב הוא בניהול זמנים. אם להקצין את העניין, אפשר לומר שזמן הוא כל מה שיש לנו בחיים, וכשקיים קושי לנהל אותו, זה משפיע על כל היבט בחיים.


אנשי הקשב מאחרים יותר, ולא כי לא אכפת להם או כי הם מזלזלים בזמן של מישהו אחר. הם פשוט מתקשים לתפוש את הזמן שעובר או להעריך כמה זמן דרוש להם לכל משימה. ולא רק איחורים, אלא גם התחלה וסיום של משימות בזמן, כל משימה באשר היא, בין אם בעבודה או בבית.


מחקרים מראים כי תפישת הזמן אצל בוגרים עם הפרעת קשב היא לקויה, והיא זו שגורמת לקשיים אלו, כלומר מדובר בלקות מוחית, ולא בעצלות או בחוסר אכפתיות. במקרה זה, טיפול התנהגותי שמלמד התנהלות עם יומן בהתאמה להפרעת קשב יכול לסייע בניהול הזמן והמשימות - מה שיקל על התפקוד היומיומי.


הפרעת קשב מאופיינת בחוסר בוויסות רגשי, שבא ליד ביטוי במצבי רוח משתנים ואף בהתפרצויות זעם. ככל שאלו לא מטופלים - מה שקורה רבות במבוגרים - כך הסיכון עולה

# להתראות ויסות, שלום חרדה


הפרעת קשב מאופיינת בחוסר בוויסות רגשי, שבא ליד ביטוי במצבי רוח משתנים ואף בהתפרצויות זעם. בנוסף, הקשיים בהפרעת הקשב גורמים לתסכול וללחץ, וככל שאלו לא מטופלים - מה שקורה רבות במבוגרים (ובפרט בדור שלא היה מטופל בלקויות מסוג זה בשל חוסר המודעות להן) - כך הסיכון עולה.


מחקרים מראים כי מבוגרים עם הפרעת קשב נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח גם חרדה, סטרס ודיכאון. הסיבה לכך יכולה להיות גנטית, כיוון שחוסר בדופמין במוח מאפיין הן מי שסובלים מהפרעת קשב והן את מי שסובלים מחרדה או דיכאון. תרגול מיינדפולנס יכול לסייע לאנשים עם קשיים בוויסות רגשי.


לפרטים על אבחון הפרעת קשב במבוגרים לחצו כאן.


 
 
 

Comments


001-whatsapp.png
שנעבור לפרטי?

רוצה לקבל ייעוץ, אבחון או טיפול?

אני כאן בשבילך!

 

אפשר בווצאפ | 0587-151020

או במייל | hi@drshirleyhershko.com

ואפשר גם לכתוב כאן.

איזה כייף! עשית את הצעד הראשון

כל הזכויות שמורות לד"ר שירלי הרשקו

bottom of page